Met Tess en Eve on the road

Tess en Eve aan het werk bij De Peppers Recyclage in Boormeerbeek

Constant op de baan zijn voor het werk kan eenzaam zijn. Freddy, bedrijfsleider van containerdienst De Peppers Recyclage, vond hiervoor de perfecte remedie. Hij nam honden Tess en Eve niet alleen in huis maar ook in dienst. Sindsdien is er van eenzamen uren geen sprake meer en gaat het werk vlotter dan ooit.

Leven op de baan

Als bedrijfsleider draait Freddy zelf ook actief mee in de zaak. Hij is vaak onderweg om onder andere containers te plaatsen en op te halen. Gezelschap op de baan was dus meer dan welkom.

Freddy ging bewust op zoek naar dé geschikte viervoeter om hem te vergezellen. Een hond van klein formaat en met een pittig karakter leek het meest geschikt. De keuze voor een Jack Russel was gauw gemaakt. Reeds als pup van 7 weken oud mochten Tess en Eve warm ingeduffeld in Freddy’s binnenzak mee op tocht.

Ondertussen lijken Tess en Eve wel geboren voor het leven onderweg. Drukke en lange dagen in de camion om containers te gaan plaatsen.  Mee in de bulldozer bij afbraakwerken, een wekelijkse ronde met de vuilniswagen. Tess en Eve staan altijd paraat. Vanaf dat ze één van de camions horen starten, spurten ze erheen en staan met hun pootjes tegen de banden te trappelen om aan te geven dat ze helemaal klaar zijn.

Ze willen geen dag missen. Tess werkt ondertussen al 14 jaar aan mijn zijde, Eve heeft ons 4 jaar geleden vergezeld.

‘Ze doen niets liever dan samen onderweg zijn’

On the job training

Naar de hondenschool zijn Tess en Eve nooit geweest, alles werd hen aangeleerd en voorgedaan door hun baasje Freddy. Al doende hebben ze alle kneepjes voor het uitoefenen van de job opgepikt. Ze voelen elkaar ondertussen prima aan en weten op elk moment wat er te gebeuren staat.

Net zoals hun baas zijn ze ook in de meest strenge weersomstandigheden op post. Op de baan houden ze Freddy niet enkel gezelschap, ze zijn als het ware ook copiloot. Zijn er dieren op of langs de baan, dan volgt een enthousiast getrappel. Al vleien ze zich ook graag neer op de passagiersstoel voor een dutje.

Wanneer de camion wordt gestopt, dan evalueren ze met een blik door het raam of het de moeite loont om mee uit stappen voor een plaspauze. ‘Ze kennen hun weg rondom de camion en weten dat ze in de buurt moeten blijven’, zegt Freddy, ‘ze hebben nog nooit een leiband om gehad.’

Hebben ze er onderweg nood aan om uitgelaten te worden, dan geven ze dat aan door hun pootje op de versnellingspook te leggen.

Op slot

Hoewel Tess en Eve doorgaans voorbeeldige werknemers zijn, gebeurt er al wel eens een ongelukje.

Freddy vertelt: ‘Wanneer ik tijdens de wekelijkse vuilnisronde afval inlaad in de vuilniswagen, blijven Tess en Eve meestal rustig op de passagiersstoel liggen. Drie jaar geleden had Eve geen zin in een dutje en ging op verkenning in de cabine. Bij haar ontdekkingstocht langs het dashboard trapte ze op de knop voor centrale vergrendeling van de vuilniswagen. De vuilniswagen werd dus volledig afgesloten, onmogelijk om van buitenaf nog binnen te geraken. Op dat moment brak het zweet me uit’, lacht Freddy.

‘Uiteindelijk hebben we het dak eruit gevezen en zijn we toch binnen geraakt.’ Eve had al snel begrepen dat ze voortaan beter rustig op de passagiersstoel kan blijven liggen.

Gefopt!

Niet alleen de Jack Russels zelf, ook de collega’s durven al wel eens een grap uit te halen. Terwijl Freddy op een vrijdagavond bij de frituur aan het wachten was op een welverdiend pak friet, vond collega Eugeen er niet beter op om de Tess en Eve uit de camion te ‘ontvoeren’.

‘Toen ik bij terugkomst een lege camion aantrof, schrok ik mij een ongeluk. De ergste scenario’s schoten door mijn hoofd. Gelukkig vernam ik al snel dat het om een flauwe mop ging en Tess en Eve veilig en wel bij Eugeen in de camionette zaten’, zegt Freddy.

‘Ik zou niet weten wat te doen mochten ze er echt niet meer geweest zijn’.

Collega’s content

Tess en Eve brengen ook voor de werknemers meer leven in de brouwerij. Werfvergaderingen worden opgevrolijkt, en tijdens de lunchpauze zijn ze de twee enthousiaste vrouwtjes die staan te popelen voor een lekkere hap.

‘Tess en Eve zorgen voor vriendschap en veel vreugde tijdens het werk, vertelt Griet, al 20 jaar werknemer bij De Peppers Recyclage. ‘Heel af en toe neem ik mijn Bordercollie Senna ook mee in de camion, maar honden van kleiner formaat zijn toch een stuk praktischer’, lacht Griet.

De beste deurbel

Wanneer Tess en Eve niet op de baan zijn, draaien ze mee in het bedrijf. Zowel op kantoor als op het bedrijfsterrein buiten zijn ze geweldige waakhonden. Het minste geritsel wordt opgemerkt, en gesignaleerd.

‘In de kantoorruimte horen ze perfect wie er binnenkomt, vertelt Freddy, ‘gaat het om een collega die binnenwandelt, dan kijken ze even op en leggen zich weer neer. Komt er een onbekende binnen die er behoorlijk betrouwbaar uit ziet, dan laten ze me weten dat ik verwacht word.

Gaat het om een onbekende die ze wantrouwen, dan volgt er een blafsalvo waar velen van terugschrikken.

Een betere deurbel bestaat er niet.

Rattenvangers

In de grote bedrijfshal vol camionettes en bulldozers staan Tess en Eve dan weer in als ongedierte bestrijders.

‘Daarin zijn ze echte pro’s, ze functioneren als een goed op elkaar ingespeeld team’, vertelt Freddy. ‘Tess drijft de rat in de hoek, Eve wacht de rat daar op om hem vervolgens vast te grijpen en in de lucht te zwieren. De rat overleeft de landing doorgaans niet.’

Van rattenvergif is er dus geen sprake bij De Peppers Recyclage. ‘Ook katten durven zo al wel eens in het nauw te drijven’, vertelt Freddy. ’Ze zijn prima werknemers maar regelmatig ook echte speelvogels.’

Zij aan zij

Niet alleen op het werk maar ook thuis zijn Tess en Eve het ideale gezelschap voor Freddy. ‘Ze kennen me al zo goed dat ze aan mijn kleren herkennen of ik ga werken, naar de winkel ga, of gewoon rustig thuisblijf.

Eigenlijk zijn we altijd samen, behalve wanneer ik naar de kapper of om boodschappen ga’, vertelt Freddy.

‘Zowel op het werk als thuis zou ik mijn twee Jack Russels voor geen goud willen missen.’

Multi inzetbaar

Regelmatig op verplaatsing zijn hoeft je er dus niet van te weerhouden je hond mee te brengen naar het werk. Honden blijken multi inzetbaar. Ook voor jobs die veel verplaatsing met zich meebrengen, kunnen ze de ideale partner zijn.

De lange ritten en filemomenten zullen zonder twijfel een stuk aangenamer worden![

Tekst: Anne-Sophie Bruylants
Foto’s: Stijn Swinnen

 

Kantoor honden gezocht!

Neem jij ook jouw hond mee naar het werk? Bezorg ons jouw gegevens en wie weet komen we bij je ook eens langs op kantoor.