Snoopy en Dina werken dagelijks op de boerderij

Ook al staat het leven op een boerderij gelijk aan hard werken, toch kunnen Labradors Snoopy en Dina zich geen mooier bestaan voorstellen. Ze zijn dagelijks aan het werk in de frisse buitenlucht, en hebben naast elkaar nog tal van andere speelmaatjes om zich heen.

Leven met een hond op de boerderij

Het koppel Kris en Annick Vandevannet baat al 23 jaar lang een varkensboerderij uit. Met 2000 vleesvarkens en 220 zeugen onder hun hoede, zijn ze één van de familiale varkenshouders van ons land. Door de geboorte van gemiddeld 100 biggetjes per week zitten Kris en Annick nooit stil. Ze staan helemaal zelf in voor het runnen van de boerderij.

Gelukkig springen hun drie dochters, Irena, Sarah en Jana in na hun school- of werkdag. Bovendien dragen Labradors Snoopy en Dina ook meer dan hun steentje bij.

Van binnen zitten naar complete vrijheid

Toen de familie Vandevannet te horen kreeg dat Labrador Snoopy haar thuis moest verlaten aangezien haar baasje zorgbehoevend werd, namen ze haar maar al te graag op in hun gezin.

Haar leven kreeg plotsklaps een nieuwe wending.

De lange dagen van binnen zitten werden verruild voor complete vrijheid op het veld. In het begin voelde al die bewegingsvrijheid onwennig aan voor Snoopy, ondertussen doet ze niets liever dan rondhollen op de velden.

Nieuwe collega Dina

Snoopy was op dat moment niet de enige viervoeter op de boerderij, naast de vele varkens maakte ook Beagle Skippy deel uit van het team. Bij het overlijden van Skippy kreeg Snoopy er al gauw een nieuwe collega bij: Labrador Dina. De jongste telg van de familie leerde dankzij Snoopy de kneepjes van het vak, en heeft ondertussen haar plekje gevonden in het boerderijleven.

Een leven zonder honden kan de familie Vandevannet zich niet voorstellen. ‘Al van kinds af aan ben ik omringd door dieren, en dat is fantastisch, vertelt dochter Sarah.

‘Niet alleen het verzorgen van de biggen geeft me veel voldoening, ik ben blij dat ik bij het werken op het veld altijd word bijgestaan door onze Snoopy en Dina.’

De labradors drijven varkens

Dat de familie harde werkers zijn staat buiten kijf. Van ‘s morgens tot ‘s avonds staan zij in voor de intensieve verzorging van pasgeboren biggen en voor het opkweken van de varkens tot ze slachtrijp zijn. Eens de varkens verzorgd zijn, bewerken ze hun omliggende velden.

Binnenin de varkensstallen kunnen Snoopy en Dina geen handje toesteken. Omwille van de voedselveiligheid worden er geen andere dieren toegelaten bij de varkens. Enkel wanneer de zeugen zich via de koer van de ene naar de andere stal verplaatsen, komen Snoopy en Dina’s talenten van pas. Door zich achter de kudde zeugen te begeven, worden de zeugen verhinderd om op hun stappen terug te keren. Zo lopen ze de juiste richting uit.

Varkens en honden zijn de beste vrienden

‘Al durven Snoopy en Dina hun taak wel eens uit het oog te verliezen. Ze beginnen dan spontaan te spelen met één van de varkens.’ ‘Of beter gezegd, de varkens spelen met de honden.’

Het is echt grappig om te zien hoe de varkens de honden op sleeptouw kunnen nemen.

Surveilleren op het veld

Op het veld hebben Snoopy en Dina een belangrijke taak op te nemen. Wanneer wij met de tractor aan het werk zijn, zijn de Labradors altijd in de buurt. Ze houden de omgeving in het oog en waarschuwen ons tijdig mochten we iets over het hoofd zien vanuit onze tractor. En ze zorgen er vooral voor dat we ons nooit alleen voelen wanneer we aan het werk zijn, dat is een grote steun.

Tijd om te spelen

Eens het werk is afgerond, wordt er tijd gemaakt om samen te spelen. De Labradors hollen het liefst achter een weggegooide stok aan.

‘Ook al werpen we twee stokken, voor elke één, toch vinden ze het veel leuker om achter dezelfde stok te jagen’

Wandeling na het werk? Niet nodig!

Met al die speelruimte om zich heen, hebben Snoopy en Dina meer dan voldoende dagelijkse beweging. Ze kunnen zich tijdens de werkuren naar hartenlust uitleven, en dat is zeldzaam.

‘Verplichte wandelingen hoeven wij dus niet in te lassen. Snoopy en Dina zijn blij dat ze na een dag rondlopen op het veld rustig thuis mogen blijven’, vertelt Sarah.

Job met bewegingsruimte

Ook al zijn honden multi-inzetbaar op de werkvloer, een job op een boerderij blijkt toch één van de favorieten onder viervoeters. Hun grote nood aan beweging wordt tijdens de werkuren ingelost, beter kan niet!

Eerlijk gezegd kunnen wij ons geen landbouwbedrijf voorstellen zonder dat er één of meerdere honden rondlopen. Ben jij ook actief in de tuin- of landbouw is een hond aan je zij een onvoorwaardelijke en logische keuze.

Tekst: Anne-Sophie Bruylants