SMAK Gent honden zijn welkom

Philippe Van Cauteren met zijn hond Sapu, directeur SMAK Gent.

Het S.M.A.K – het Stedelijk Museum voor Actuele Kunst – in Gent is wellicht het enige museum ter wereld waar honden welkom zijn. Daar mogen wij Belgen best trots op zijn! Als office dog van het museum laat stratier Sapu zich graag omringen door schoonheid. Hij gaat samen met zijn baasje de uitdaging aan om hedendaagse kunst toegankelijk te maken voor iedereen.

Speelmakkers op 4 poten

‘In mijn kindertijd zijn honden altijd een constante geweest’, vertelt Philippe Van Cauteren, directeur van het S.M.A.K. ‘Ik zag ze als vrienden, als speelmakkers op vier poten. 

Knutselde ik voor mezelf een ridderkostuum, dan kreeg mijn hond een gelijkaardig exemplaar. De liefde voor honden is groot. Toch zijn ze in mijn volwassen leven grotendeels afwezig geweest door het vele reizen.

Sinds Marina en ik onze vaste woonplaats in België hebben, realiseerden we ons dat een eigen hond eindelijk mogelijk was. Zo kwam Sapu – een afkorting voor São Bento do Sapucaí, een prachtige plek in Brazilië – via de adoptieorganisatie We are here Lesvos in ons leven. 

Haar komst anderhalf jaar geleden voelde als thuiskomen. Ik begrijp niet hoe we zo lang zonder hebben gekund.’

Sapu’s survival

‘Sapu is een echte stratier. Ze werd samen met haar zus gevonden bij hun overleden moeder. Om op
straat te kunnen overleven heeft ze veel moeten oppikken. 

Door trial and error steeds beter worden in iets, dat vind ik fascinerend en pas ik zelf graag toe’, zegt Philippe.

‘Uiteraard heeft haar traumatische start ook gevolgen; Sapu is nogal schichtig. Al zie ik dat dagelijks verbeteren. Het feit dat ze meteen als puppy is meegekomen naar het werk en zich constant tussen de mensen bevindt, doet daar ongetwijfeld goed aan.

Maandag – de sluitingsdag van het museum – is haar favoriete dag.
Na de stafvergadering waarbij ze zich, omringd door het hele team, onder tafel vleit, mag ze vrij rondlopen in het museum. De combinatie van gezelschap en vrijheid vindt Sapu subliem.’

Honden zijn welkom bij SMAK Gent sinds 2016

Het was dus van meet af aan duidelijk dat Sapu me zou vergezellen naar het werk. Binnen ons team botste de gedachte aan tussen kunst rondtrippelende viervoeters eerst op weerstand. Dramascenario’s staken de kop op.

Wat als een hond in het museum plast, of een kunstwerk stukbijt? Uit angst voor het ergste worden eenvoudige zaken moeilijk gemaakt’, zegt Philippe.

‘Ik vertrek liever van het idee: “wat als er niets gebeurt?”.

Ik nodig iedereen ook graag uit om anders te denken; waarom zou een museum enkel toegankelijk zijn
voor mensen? Het is tijd dat we mens en dier weer dichter bij elkaar brengen. Honden welkom heten
is voor mij het ultieme symbool van tolerantie en gastvrijheid. Hoe meer bezoekers hun vierpotige
kameraard meebrengen, hoe liever.

Tot nu toe hebben we overigens geen enkel incident gehad met honden van museumgangers.

Enkel Sapu zorgde met een grote boodschap op de depottrap voor een eenmalig accident de parcours.’

Sapu voert propaganda

Kunst wordt nog te vaak gezien als een ver-van-mijn-bed-show. Het tegendeel is waar. Net zoals je met je hond gaat wandelen, is een museumbezoek iets heel natuurlijk. Door honden toe te laten en door Sapu mee te brengen naar het S.M.A.K. hoopt Philippe die foute perceptie te veranderen.

Samen met Sapu voert hij dan ook propaganda: tijdens middagwandelingen worden hondenwandelaars in het Citadelpark aangespoord om samen met hun viervoeter het museum te komen bezoeken.

Politieke partij met hond als voorzitter

 ‘Ook op Instagram toont Sapu verzet. Tijdens de quarantaine richtten we voor de grap een politieke partij op met Sapu als president. Mijn vrouw is Braziliaans en we spreken Portugees tegen Sapu. De partij kreeg dan ook een Portugese naam: “Partido dos Vira Latas”– of “Partij van de straathonden”.

Sapu is nog op zoek naar partijleden van de niet-menselijke soort’, grapt Philippe.

Op de website van het S.M.A.K. is Sapu niet te zien. Er wordt ook niet expliciet vermeld dat honden welkom zijn. We hangen daarvoor af van de reglementen van de Stad Gent, misschien komt dat nog wel.

Partido dos Vira Latas