Pet etiquette voor honden op de werkvloer

Office Dogs bij Nestlé Brussels

[vc_row][vc_column][vc_column_text]Wat als een hond meenemen naar het werk niet uitzonderlijk maar juist helemaal normaal zou zijn? Het lijkt utopisch, maar bij Purina een afdeling van Nestlé – zetten ze zich 100% in om dit idee te promoten en zoveel mogelijk uit te breiden naar andere bedrijven. Purina stelt de Pet etiquette voor.

Happy honden, happy werknemers

Geïnspireerd door hun Amerikaanse collega’s vond ook de Belgische afdeling van Purina het hoog tijd om ook honden op de werkvloer toe te laten. Als producent van dierenvoeding spreekt hun liefde voor honden voor zich. Een hond is een gezelschapsdier en heeft geen baat bij lange dagen alleen thuis. Hun baasje kunnen vergezellen naar het werk is een makkelijke oplossing om dit te vermijden.

Dat de aanwezigheid van honden daarbij een grote meerwaarde is werd reeds meermaals aangetoond. Uit studies blijkt dat niet alleen het stressniveau van de werknemers daalde, ook de voldoening over hun werk werd positief beïnvloed door de aanwezigheid van honden tijdens de werkuren. Als gevolg is het ziekteverzuim lager en verhoogt de productiviteit.[/vc_column_text][/vc_column][/vc_row][vc_row][vc_column][vc_column_text]

Pets@work project

In het najaar van 2015 werd bij Purina België het project Pets@work gelanceerd. Tijdens deze proefperiode van 3 maanden konden alle werknemers ondervinden wat het doet om samen te werken met honden.  De grote meerderheid was meteen verkocht.

‘Vedette mogen meenemen naar het werk voelt voor mij zoals werken in een aangenaam, fris kantoor dat wordt opgefleurd met verse bloemen.’ – Jane

De proefperiode werd dus met glans doorstaan, tijd voor het echte werk![/vc_column_text][/vc_column][/vc_row][vc_row][vc_column][vc_column_text]

Pet etiquette volgens Purina

Om het Pets@work avontuur in goede banen te leiden werd een “Pet etiquette” opgesteld die uit 8 basisregels bestaat.

Deze basisregels dienen als leidraad, en zorgen ervoor dat zowel de hondenfans als de iets minder honden minnende werknemers weten waar ze aan toe zijn.[/vc_column_text][/vc_column][/vc_row][vc_row css_animation=”top-to-bottom” css=”.vc_custom_1495200352205{margin-bottom: 0px !important;padding-top: 10px !important;background-color: #f2f2f2 !important;}”][vc_column width=”1/4″][vcex_icon_box style=”two” alignment=”center” heading=”” icon=”” image=”3170″]

Kies een sociale en welopgevoede hond.

[/vcex_icon_box][/vc_column][vc_column width=”1/4″][vcex_icon_box style=”two” alignment=”center” heading=”” icon=”” image=”3169″]Ga naar de Purina dog corner voor verzorging van uw hond[/vcex_icon_box][/vc_column][vc_column width=”1/4″][vcex_icon_box style=”two” alignment=”center” heading=”” icon=”” image=”3168″]Vermijd de Pet Free zones[/vcex_icon_box][/vc_column][vc_column width=”1/4″][vcex_icon_box style=”two” alignment=”center” heading=”” icon=”” image=”3167″]Kies voor dagen zonder te veel vergaderingen wanneer u uw hond meeneemt.[/vcex_icon_box][/vc_column][/vc_row][vc_row css_animation=”top-to-bottom” css=”.vc_custom_1495200361339{margin-top: 0px !important;margin-bottom: 20px !important;background-color: #f2f2f2 !important;}”][vc_column width=”1/4″][vcex_icon_box style=”two” alignment=”center” heading=”” icon=”” image=”3166″]Meld problemen in het CARE schrift aan de receptie[/vcex_icon_box][/vc_column][vc_column width=”1/4″][vcex_icon_box style=”two” alignment=”center” heading=”” icon=”” image=”3165″]Hou uw hond aan de leiband[/vcex_icon_box][/vc_column][vc_column width=”1/4″][vcex_icon_box style=”two” alignment=”center” heading=”” icon=”” image=”3164″]Stuur 1x/jaar je inentingenboekje op[/vcex_icon_box][/vc_column][vc_column width=”1/4″][vcex_icon_box style=”two” alignment=”center” heading=”” icon=”” image=”3163″]Aarzel niet een paar keer per dag je hond buiten uit te laten[/vcex_icon_box][/vc_column][/vc_row][vc_row][vc_column][vc_column_text]Naast de Pet etiquette wordt er ook gewerkt met “dog-in stations”. Dit zijn kantoorruimtes die ter beschikking worden gesteld om baasjes met hun honden te onthalen.

Op die manier kunnen  werknemers die het niet zo fijn vinden om naast een harige viervoeter te werken gewoon blijven zitten, en voelt iedereen zich gerespecteerd.[/vc_column_text][/vc_column][/vc_row][vc_row][vc_column][vc_column_text]

Hond in de lift

Er is bij Purina ook aan een speciale lift gedacht waarin honden toegelaten zijn. Op die manier kunnen collega’s die liever niet met een hond in de lift zitten de gewone lift nemen. Handig voor collega’s met een allergie.

 ‘Zo weet je meteen dat wie mee in de lift stapt zich niet ongemakkelijk voelt bij honden.’ – Bob

[/vc_column_text][/vc_column][/vc_row][vc_row full_width=”stretch_row_content_no_spaces” parallax=”content-moving” parallax_image=”3159″ min_height=”700px”][vc_column][vc_column_text][/vc_column_text][/vc_column][/vc_row][vc_row][vc_column][vc_column_text]

Purina gaat partnerschap aan

Dankzij de positieve vibes hebben ook andere divisies van Nestlé in België het initiatief Pets@work recent ingevoerd.

Het bedrijf  heeft als doel bepaald om tegen 2020 in heel Europa 200 partnerschappen op te zetten waar aanwezigheid van huisdieren op de werkplek toegelaten is.

‘De mogelijkheid om een hond mee te kunnen brengen naar het werk zorgt er ook voor dat meer mensen de stap durven zetten om een hond in huis te halen.’ – Nathan. 

[/vc_column_text][/vc_column][/vc_row][vc_row][vc_column][vc_column_text]

Tips om je bedrijf te overtuigen

Het toelaten van honden op de werkvloer gaat natuurlijk niet van de ene dag op de andere. Daarom deelt Purina graag haar expertise. Op dit moment wordt een toolkit ontwikkeld die andere bedrijven moet helpen bij het introduceren van honden op de werkvloer.

Deze stappen zijn, naast de tips van de pet etiquette alvast een handig hulpmiddel:

  1. Zorg dat zowel het management als de werknemers enthousiast zijn over het idee. Vertrek daarbij van de positieve effecten die een hond kan teweegbrengen op de werkvloer, en neem andere bedrijven als voorbeeld.
  2. Werk samen met het management een handleiding uit. Zo voelt iedereen zich betrokken en gerespecteerd.
  3. Neem de kuisploeg mee op sleeptouw. En spreek duidelijk af dat baasjes zelf verantwoordelijk zijn voor de opkuis bij mogelijke accidenten.
  4. Pas de werkplek aan. Met een aantal eenvoudige aanpassingen en het voorzien van zones waar de hond niet mag komen hou je iedereen tevreden.

[/vc_column_text][/vc_column][/vc_row][vc_row][vc_column]

Dog at work gezocht
Neem jij je hond af en toe of elke dag mee naar het werk? Of ken je iemand die dat wel doet? Vul je gegevens in en we nemen spoedig contact met je op.
[/vc_column][/vc_row][vc_row][vc_column][vc_column_text]

Fotoreportage van honden op de werkvloer bij Purina Belgium

[/vc_column_text][/vc_column][/vc_row][vc_row][vc_column][vc_masonry_media_grid grid_id=”vc_gid:1495199640467-78793465-d206-2″ include=”3134,3135,3136,3137,3138,3139,3140,3141,3142,3143,3144,3145,3146,3147,3148,3149,3150,3151,3153,3154,3155,3157,3158″][vc_column_text]Tekst: Anne-Sophie Bruylants
Foto’s: Stijn Swinnen[/vc_column_text][/vc_column][/vc_row]