Patrouillehonden bij de Politie, stoer en speels

Ze zien er ongelofelijk stoer uit en staan dag en nacht in voor de veiligheid in onze steden: patrouillehonden bij de politie.  Ben jij ook altijd benieuwd geweest naar het verhaal achter deze honden? Wij gingen een kijkje nemen bij de lokale politie Mechelen-Willebroek en waren onder de indruk.

Polietiehonden 

Even wat geschiedenis: vroeger stond de stad in voor de aankoop van honden voor haar politiekorps. De honden gingen ’s avonds dan mee naar huis met een van de agenten maar bleven eigendom van de stad. Eens de hond op pensioen ging werd hij verkocht. 

Vandaag de dag is dat anders. Als inspecteur koop je zelf een hond waarmee je als hondengeleider aan de slag gaat. Maar ook al heeft je hond er de looks voor, een patrouillehond bij de politie wordt hij natuurlijk niet zomaar.

Hero en Brax

Het politiekorps Mechelen-Willebroek telt 8 hondengeleiders en 12 honden. Inspecteur Bert Van Roosendael is een van de hondengeleiders en baasje van de twee Mechelse herders, Hero en Brax. Beiden vergezellen ze Bert dagelijks tijdens patrouilles. 

Nu Hero stilaan zijn pensioengerechtigde leeftijd nadert is het tijd om voor volwaardige opvolging te zorgen. En dat doet jonkie Brax uitstekend. Zowel Hero en Brax zijn – zoals vele politiehonden – Mechelse herders.

Duits vs Mechels

Het ideale ras voor dit soort werk, volgens inspecteur Van Roosendael. Vroeger werden er ook regelmatig Duitse: herders ingezet, maar in tegenstelling tot de Mechelse herder – die meteen overgaat tot actie – durft de Duitse herder soms wat te lang nadenken. 

In een vak waar het draait om snelheid en actie kan dat wel eens voor problemen zorgen.

Schoolrijp

De officiële training tot patrouillehond kan pas van start gaan wanneer de hond 12 maanden oud is. Idealiter wordt er nog iets later gestart om de puberale fase waarin studeren – ook voor honden –  niet evident blijkt, achter de rug te hebben.  

De voorbereiding op de training tot patrouillehond start best al vanaf puppy. 

Van jongs af aan kan een hondengeleider een inschatting maken of de pup het later al dan niet tot een goede patrouillehond kan schoppen.

Hoe speelser, hoe liever

Politie-inspecteur Ben

Het is veel makkelijker om een teveel aan energie wat te temperen dan er energie bij in te steken.

Andere belangrijke eigenschappen:

  • als pup geen ongecontroleerde agressie tonen naar andere honden of mensen
  • voldoende bijtdrift hebben
  • sociaal zijn
  • grote loyaliteit ten opzicht van baasje

(Ver)schietklaar

Veel tijd met je pup doorbrengen voor aanvang van de training zorgt ervoor dat er een vertrouwensband kan worden opgebouwd. Die zal later van cruciaal belang zijn.

Pups zijn daarenboven ook heel ontvankelijk om te leren wennen aan externe prikkels. Zo kan er aan de hand van zweepslagen op de grond, bommetjes of een kermispistool getraind worden op het gewoon geraken aan schietgeluiden.

“Dat is de beste manier op te voorkomen dat je hond later gaat lopen wanneer er midden in de actie een schot gelost wordt.” zegt inspecteur Van Roosendael

Training tot patrouillehond

De training tot patrouillehond is behoorlijk intensief en bestaat uit 420 trainingsuren. Pas na een eindexamen waarin je toont dat je je hond op elk moment onder controle hebt, is je hond klaar voor de job van patrouillehond.

Een halfjaarlijkse evaluatie bepaalt of hij/zij operationeel blijft.

Werkritme

Eens afgestudeerd begint – zoals ook voor ons mensen – het echte werk. Een patrouillehond staat helemaal in dienst van zijn geleider en volgt hetzelfde werkschema als zijn baasje. 

 

Door mijn honden nooit op hetzelfde tijdstip eten te geven, gaan ze er ook niet naar verlangen. Zo lukt het dus vlot om hun bioritme af te stemmen op mijn onregelmatige werkuren

inspecteur Van Roosedael

Officiële werkhond

De voornaamste taak van een patrouillehond spreekt voor zich: het houden van (voet)patrouilles. Het opzet van deze patrouilles is de politie zichtbaar aanwezig en aanspreekbaar te maken in de stad, en uiteraard ook om criminelen te ontraden. 

Daarnaast vorm je als hondengeleider met je patrouillehond ook een bijstandsploeg die steun geeft aan de andere diensten binnen het korps. Wordt er een interventieploeg uitgestuurd voor een dringende interventie, dan is de bijstandsploeg met hond altijd stand-by om versterking te bieden.

 

En versterking bieden is deze honden hun sterke kant. Waar de Nederlandse patrouillehonden eerder getraind worden op het blaffen wanneer er een bedreigend target gesignaleerd wordt, krijgen de Belgische honden het commando te bijten. Dat is de meest efficiënte manier om ontsnappingsgevaar te voorkomen. 

U bent bij deze gewaarschuwd. Evident dat dit commando enkel wordt gegeven wanneer voldaan wordt aan de wettelijke voorwaarden wat betreft het gebruik van geweld, in deze waarbij de inzet van de hond is toegelaten.

 

Driekoppig wezen

Wanneer – ook niet-opgeleide – honden bijten is dat meestal in de armen of in het gezicht. En dat heeft wel een bijzondere reden. Een hond ziet een mens als een wezen met drie hoofden: beide handen en het hoofd. Vandaar dat de meeste bijtincidenten met niet getrainde honden voorkomen in de handen. 

Bij training ligt de focus op het bijten in de armen, en daar kan inspecteur Van Roosendael van meespreken. Naast hondengeleider en trainer is hij ook een gediplomeerd aanvalsman/pakwerker. Beschermd door een dik pak kruipt hij in de huid van het target dat door de hond gebeten mag worden. En dat is niet te onderschatten. 

De hond heeft met zijn 30 à 35 kg een serieuze impact wanneer hij op je arm inbeukt. En dat het pak niet 100% beschermt tegen de serieuze beten, getuigen de littekens op Bert’s arm.

Work & pleasure – sport

Naast hard werken is er ook af en toe tijd voor sport als voorbereiding op de hondenbiatlons. Tijdens deze wedstrijden volgt de hond samen met zijn/haar hondengeleider een loodzwaar parcours over 12 km met 25 hindernissen.

Na deze afstand al lopend en zwemend overwonnen te hebben is er aan het eind nog een bijtproef. De honden moeten daarbij laten zien dat ze na al het loop-, zwem- en springgeweld nog steeds trefzeker zijn. 

“Elk jaar bereiden we ons goed voor op de Internationale hondenbiatlon, en dat loont. In 2016 heeft één van mijn collega’s de race gewonnen”.

Tekst: Anne-Sophie Bruylants
Foto’s: Stijn Swinnen