Opleiding op kantoor van een assistentiehond

Assistentiehond in opleiding: Plato bij VIVES Kortrijk

[vc_row][vc_column][vc_column_text]Dat assistentiehonden of hulphonden een wereld van verschil maken voor mensen met een fysieke beperking staat als een paal boven water. Vooraleer deze honden in staat zijn om assistentie te kunnen bieden gaat er een intense trainingsweg aan vooraf. Hun verblijf in een gastgezin en het doorlopen van een ‘officetraining’ spelen daarbij een cruciale rol.

Gastgezin in de kijker

Toen Heidi’s gezin twee jaar geleden een van hun honden verloor, twijfelden ze al dan niet voor een nieuwe hond te gaan. Heidi speelde al een tijdje met het idee om op een andere manier met honden bezig te zijn. Ze ging op zoek via het internet en botste op de vzw Donate a Dog in Menen. Haar idee kreeg vorm, Heidi zou deel uitmaken van de opleiding van een hulphond door hem vrijwillig in haar gezin op te nemen én mee te nemen naar het werk. Als een van de eerste gastgezinnen van de vzw werd Heidi gematched aan puppy Plato. Een pittige Golden Retriever met veel potentieel, het klikte meteen.

Jong geleerd, oud gedaan

De puppy’s die via vzw Donate a Dog geselecteerd worden als mogelijke assistentiehonden doorlopen een heel parcours. Als gastgezin speelt Heidi hierin een prominente rol. Eens om de twee weken trekt ze met Plato naar een training.

Alles wat tijdens een training aangeleerd wordt, wordt thuis ook verder ingeoefend. Voor hulphonden is het van groot belang dat zij de specifieke commando’s goed onder de knie krijgen. En om later zo goed mogelijk te kunnen assisteren bij de dagelijkse taken van hun baasjes leren ze – naast de basiscommando’s – ook bijkomende kneepjes.

Office training

Niet alleen op training, maar ook in het dagelijkse leven is Heidi continu bezig met het opleiden van Plato. Eens Plato bij zijn definitieve baasje – de zorgaanvrager – wordt geplaatst, is het de bedoeling dat hij zich ook kan gedragen op de werkvloer. Een paar maanden ouder en wijzer breekt voor Plato dus hét moment aan om van start te gaan met ‘Officetraining’.

En zo geschiede dat Plato deel werd van de staf van de hogeschool voor verpleegkunde en vroedkunde VIVES in Kortrijk. Een verfrissende verrassing voor de personeelsleden, zijn komst werd dan ook plechtig aangekondigd tijdens een stafmeeting.

Merci directie!

‘Het feit dat Plato mee kan naar de hogeschool is een enorme meerwaarde in zijn opleiding.’ vertelt Heidi. Mocht Plato die kans niet hebben gekregen, zou hij de hele dag alleen thuiszitten en niets opsteken. En dat is uiteraard niet de bedoeling.

Heidi is haar directie dan ook erg dankbaar voor deze fantastische opportuniteit.

Meet the students

Dat niet alleen Heidi blij is met de komst van Plato is duidelijk. ‘Plato is intussen een bekende en graag geziene gast bij mijn collega’s, maar ook bij onze studenten.’ vertelt Heidi. Als administratief medewerker staat Heidi onder andere in voor de uurroosterplanning en organisatie van de lokalen. Ze komt daarbij vaak in contact met studenten.

Deze laatsten waren dolenthousiast met zo’n schattige pup op de campus. Met bijnamen als ‘cutie’ of ‘the blond & the beautiful’ kreeg Plato’s ego ook meteen een fameuze boost. Maar een assistentiehond in opleiding is natuurlijk geen doorsnee hond. Plato krijgt een heleboel zaken op een welbepaalde manier aangeleerd en dat moet ook consequent opgevolgd worden.  Plato zomaar met een collega of een student meegeven om te gaan wandelen kan dus niet.

Ook knuffelen en aaien kan slechts in bepaalde omstandigheden. Dat is niet altijd evident gezien zijn hoge aaibaarheidsfactor. En Plato laat zich de knuffels van collega’s en studenten ook echt welgevallen.

‘Maar we werken eraan’ zegt Heidi, ‘eerst een commando ‘zit’, dan een ‘down’ en een ‘hallo’… en dan pas een aaitje als beloning.’

Ervaringsdeskundige aan het woord

Sinds Jelle – voorzitter van vzw Donate a Dog en zelf rolstoelgebruiker – bij de eerstejaarsstudenten een getuigenis kwam geven, zijn zij er zich goed van bewust dat ze de hond niet zomaar mogen aanraken. Ze laten dan ook niet na medestudenten én docenten hierop te wijzen.

Voor de zorgaanvrager bij wie Plato uiteindelijk terecht zal komen is het uiteraard van groot belang dat hij zich niet laat afleiden en onder alle omstandigheden het hoofd koel weet te houden. Zo zal hij zijn toekomstige baasje optimaal kunnen bijstaan.

Prikkels alom

Heidi’s werkomgeving biedt een heel palet aan prikkels waar Plato via zijn ‘officetraining’ mee leert omgaan. ‘Hij heeft van kleins af aan kennis gemaakt met alle mogelijke types mensen en met heel uiteenlopende situaties die vaak niet zo vanzelfsprekend zijn voor een jonge hond.’ zegt Heidi.

Zo moet Plato rustig blijven zitten of liggen, ook wanneer iemand Heidi’s bureau binnenkomt. Soms trekt hij er ongemerkt toch op uit.

‘Een luide gil van een collega die onverwacht een koude, natte neus tegen het been gedrukt krijgt geeft dan aan in welk kantoor ik Plato kan terugvinden, met de nodige hilariteit tot gevolg.’

Stress- en lekkere geurenbestendig

Plato leert ook om niet op te schrikken als er lawaai wordt gemaakt, of wanneer hij met een grote groep studenten in een aula terechtkomt, en daar dan moet wachten tot hij weer naar buiten geraakt.

Ook met een ziekenhuisomgeving – via een simulatieruimte waar studenten kunnen oefenen – en met een festival in opbouw heeft Plato al kennis kunnen maken. Al deze situaties heeft hij met glans doorstaan. Naast stressbestendig is Plato ondertussen ook ‘geurbestendig’.

Wanneer studenten smakelijke croque-monsieurs aan het bakken zijn in de gang leert Plato om zich niet te laten afleiden door zijn aangenaam geprikkelde neus en knorrende maag.

‘De eerste weken veroorzaakte hij ‘kwijloverlast’

– maar intussen weet hij dat dat geen zin heeft en legt hij er zich letterlijk en figuurlijk rustig bij neer’. vertelt Heidi.

Opleiding assistentiehond op maat

Ondertussen is Plato al vergevorderd in zijn basis- en officetraining, en is hij over een paar maanden klaar om de allerlaatste fase van zijn opleiding aan te gaan. Daarbij verhuist hij naar een gespecialiseerde trainer die – eveneens op vrijwillige basis – de laatste specifieke commando’s zal aanleren op maat van de zorgaanvrager.

Een zestal maanden later is Plato dan klaar om zijn nieuwe baasje perfect te kunnen bijstaan, en zal hij officieel diens rechter- (of linker-) hand worden.

Trotste ‘dogsitter’

Heidi ervaart het hele parcours dat ze tot nu toe al met Plato heeft kunnen afleggen als een fantastisch avontuur. Al is het in huis halen van een hond als gastgezin een heel andere beleving dan een eigen hond aanschaffen, en dat is niet te onderschatten.

‘Ik voel me erg verantwoordelijk voor Plato, en wil het zo goed mogelijk doen, zelfs meer dan voor mijn eigen honden. Het voelt eigenlijk als babysitten op het kindje van iemand anders.’ vertelt Heidi. Maar het enthousiasme van Plato in huis en op het werk had ze voor geen geld willen missen.

Dat Plato in november het gastgezin en de hogeschool zal verlaten valt Heidi en haar collega’s zwaar. Maar dat hij zijn talent zal kunnen inzetten om iemand te helpen geeft veel voldoening. Hopelijk bevalt zijn volgende woon- en werkplek hem ook zo goed![/vc_column_text][/vc_column][/vc_row][vc_row][vc_column][vc_column_text css=”.vc_custom_1493307243489{border-top-width: 1px !important;border-right-width: 1px !important;border-bottom-width: 1px !important;border-left-width: 1px !important;padding-top: 10px !important;padding-right: 10px !important;padding-bottom: 10px !important;padding-left: 10px !important;background-color: #f9f9f9 !important;border-left-color: #f2f2f2 !important;border-right-color: #f2f2f2 !important;border-top-color: #f2f2f2 !important;border-bottom-color: #f2f2f2 !important;}”]Stappen in de opleiding tot assistentiehond via vzw Donate a Dog:

  1. Verblijf van ongeveer 18 maanden bij een vrijwillig gastgezin. Tweewekelijkse basistraining, en officetraining.
  2. Afwerktraining van ongeveer 6 maanden bij een gespecialiseerde trainer. Hierbij worden commando’s aangeleerd op maat van de zorgaanvrager.
  3. Kennismaking met de zorgaanvrager en start als assistentiehond.
  4. Praktisch examen samen met de zorgaanvrager. Loopt alles goed, of moet er nog wat bijgeschaafd worden?
  5. Halfjaarlijkse opvolging van de band en de samenwerking tussen assistentiehond en zorgaanvrager.

[/vc_column_text][vc_column_text]Tekst: Anne-Sophie Bruylants
Foto’s: Stijn Swinnen[/vc_column_text][/vc_column][/vc_row][vc_row][vc_column]

Dog at work gezocht
Neem jij je hond af en toe of elke dag mee naar het werk? Of ken je iemand die dat wel doet? Vul je gegevens in en we nemen spoedig contact met je op.
[vc_column_text]Fotoreportage van Plato in VIVES Kortrijk[/vc_column_text][vc_masonry_media_grid element_width=”3″ grid_id=”vc_gid:1517339625647-6a7cfb54-a4ef-10″ include=”3030,3031,3032,3033,3034,3035,3036,3037,3038,3039,3040,3041,3042,3043,3044,3045,3046,3047,3048,3049″][/vc_column][/vc_row]

1 thought on “Opleiding op kantoor van een assistentiehond”

  1. Dit mag men zeker meer doen en ook in bejaardentehuizen zouden ze dat super vinden ,de mensen fleuren daarvan op om een lieverd te zien rondkwispelen !!!

Comments are closed.