Op kantoor bij Staatssecretaris Bianca Debaets

Dat Brussels staatsecretaris Bianca Debaets haar bevoegdheid voor dierenwelzijn nauw ter harte neemt, vertaalt zich in de dagelijkse praktijk op het kabinet. De honden Algar, Jack, Oia en Max maken hier deel uit van het team. Ze versterken de teamgeest, en inspireren andere werkgevers om viervoeters toe te laten op de werkvloer. Met een adembenemend uitzicht over Brussel hebben de honden niet alleen figuurlijk maar ook letterlijk een job aan de top!

Interview door Anne-Sophie Bruylants
Foto’s: Stijn (PetPhoto)

Niet langer alleen thuis

Als Brussels Staatssecretaris voor dierenwelzijn heeft Bianca heel wat verwezenlijkingen op haar palmares. Zo werd het aantal verwaarloosde katten eind vorig jaar een halt toegeroepen door de verplichte registratie. Sinds januari 2019 hoeven pony’s niet langer eindeloos rondjes te draaien op de kermis. Niet alleen via maatregelen en ordonnanties wordt er gewerkt aan het verbeteren van het welzijn van dieren. Ook in het dagelijkse leven speelt dierenwelzijn een belangrijke rol op het kabinet.

Honden hoeven niet langer tot ‘s avonds te wachten op gezelschap, ze zijn hier van harte welkom om hun baasjes te vergezellen tijdens de werkdag.

“Breng ze maar mee”

‘De beslissing om honden toe te laten op ons kabinet is er eigenlijk heel spontaan gekomen’, –
Staatssecretaris Bianca.

Een aantal collega’s worstelden met de beslissing om een hond in huis te halen. Een hond als metgezel stond al lang op hun verlanglijstje.  Het idee dat hun viervoeter een hele dag alleen thuis zou zitten, remde hun verlangen echter af.[

In de praktijk?

Ook in de dagelijkse praktijk bracht de beslissing om honden toe te laten op de werkvloer geen grote veranderingen met zich mee. Er werden een aantal praktische afspraken gemaakt. Zo staat ieder baasje bijvoorbeeld zelf in voor de opkuis bij eventuele ongelukjes. En de honden mogen de andere collega’s niet storen.

Bij het vernieuwen van het oude vloertapijt werd er rekening gehouden met de honden. We kozen voor een hygiënischer en makkelijk afwasbaar materiaal.

Bandensmeders

Een welomlijnd takenpakket hebben de kabinetshonden niet. Ze krijgen de vrijheid om zelf hun dag in te vullen. De jongste telg van het kabinet, de Franse buldog Max, nam het initiatief om de post te bedelen op kantoor.

Helaas vond Max het spelen met papier net iets te leuk. De brieven kwamen vaak gescheurd en quasi onleesbaar op hun bestemming toe.
– Singh, medewerker Gewestcel.

Ondertussen hebben zowel Max als zijn collega-viervoeters een andere belangrijke taak op zich genomen. Ze zorgen voor een huiselijke werksfeer en stimuleren het informele contact tussen de medewerkers op het kabinet.

‘We werken hier met een dertigtal mensen die elkaar in de gang kruisen, maar elkaar daarom niet persoonlijk kennen. De honden verlagen de drempel om een gesprek met elkaar aan te gaan. Dat blijkt erg bevorderlijk voor de teamspirit en collegialiteit’, vertelt Sabine, raadgever gezondheidszorg.

Het zal me worst wezen!

Uiteraard zorgen de harige collega’s ook voor ambiance op de werkvloer. Cocker Spaniël Oia is doorgaans heel volgzaam en verlaat zelden alleen Charles-Eric’s kantoor. Toch blijken de keuken en eetzaal haar favoriete plekjes. Ze glipt hier dus wel eens binnen. Meestal zonder veel schade.

Op de voorbije teamlunch werd de kabinetssecretaris echter gedwongen tot een vegetarisch maal. ‘Oia was net voor de lunch de eetzaal binnengeslopen. Met uiterste precisie heeft ze het warmhouddeksel boven een van de borden opzijgeschoven om zo de braadworst te bemachtigen.

De groenten en aardappelen liet ze met veel plezier liggen voor de kabinetssecretaris
– adviseur Charles-Eric.

Alle voordelen, niet de zorg

Voor Emmanuel blijkt de aanwezigheid van honden op de werkvloer het ideale compromis.

Nu mijn Labrador is overleden en we besloten om geen nieuwe hond in huis te nemen, kan ik hier op de werkvloer toch genieten van hun aanwezigheid. Een regelmatige aai, even spelen of een wandeling tijdens de pauzes, het kan allemaal.

Ik geniet dus van alle voordelen die een hond met zich meebrengt, zonder dat ik er de volledige zorg voor hoef op te nemen.
– Emmanuel, raadgever I.T.

Ook Herina, onderhoudsmedewerker, is enthousiast over de honden op kantoor. ‘Ze brengen af en toe wat extra werk met zich mee, toch kan ik hun aanwezigheid erg appreciëren. Vooral Oia is mijn favoriet. Zij is erg rustig en dat maakt mij ook rustig. Algar is dan weer het wilde paard dat de gang doorkruist en ons af en toe doet opschrikken met haar getrappel. En Max zorgt als jongste telg voor wat jeugdig enthousiasme.

Er is voor elk wat wils.
– Herina.

Walk the dog-talk

Het opstellen van een regelgeving omtrent het toelaten van honden op de werkvloer is momenteel geen prioriteit voor de Staatssecretaris.

We nemen wel graag een voortrekkersrol op door zelf het goede voorbeeld te geven. We hopen op die manier de voordelen in de kijker te zetten en anderen te inspireren.

En dat blijkt succesvol, ook op het kabinet van Brussels Minister Céline Fremault zijn honden welkom op de werkvloer.