skip to Main Content
Office Dogs: Samen Met Je Hond Op Kantoor

Kantoor honden gezocht!

Neem jij ook jouw hond mee naar het werk? Bezorg ons jouw gegevens en wie weet komen we bij je ook eens langs op kantoor.

Mist je hond jou ook zo erg wanneer je een hele dag uit werken gaat? En jij hem nog meer? Al is het uitbundige gekwispel bij thuiskomst nog zo fijn, een hele dag samen met je viervoeter spenderen klinkt voor velen als muziek in de oren. Vandaar ook een nieuwe trend die vooral in Amerika opmars maakt: Office dogs.

Het principe is heel simpel, je hond vergezelt jou gewoon mee naar kantoor. Terwijl jij naarstig aan het werk bent geniet hij van gezelschap tijdens zijn dutjes. En in jouw pauzes zorgt hij voor knuffels, een speelmomentje en een frisse neus ophalen bij het uitlaten.

Vacature voor honden

Het jonge IT-bedrijf Mapbox uit Washington is een van de eerste ondernemingen die mee op deze kar springen.  Het bedrijf publiceerde zelfs een heuse vacature op hun website. Naast open functies voor ingenieurs, verkopers en boekhouders zijn zij ook op zoek naar.. een office dog, jawel!

Hun vacature klinkt als volgt:

“We zijn op zoek naar een kantoorhond die van knuffelen houdt en graag geaaid wordt. Je zal een pittig team van andere Mapbox-honden vergezellen. Zij kijken er alvast naar uit om jouw geur te leren kennen. Je zal ons elke dag bijstaan door ons vrolijk te begroeten zodat wij onze werkdag gezwind kunnen beginnen.

Nodige kwalificaties:

  • Loyaliteit: je komt regelmatig langs op kantoor en zorgt voor gezelschap.
  • Excellente blaftechniek: verschijnt er iemand aan de deur, dan blaf je één maal. Meer is niet nodig.
  • Empathie: Je laat het team haar werk doen en maakt hun werkdag aangenamer door hun schoot warm te houden of neer te krullen aan hun voeten.

Hoe solliciteren: zorg ervoor dat je baasje een van onze openstaande posten invult. Voldoe jij aan de kwalificaties, dan word je sowieso mee opgenomen in ons team.”

Hoe grappig, samen met je hond op sollicitatie, het heeft wel wat!

Honden als proefkonijnen

Office Dogs: Kurgo hondvriendelijk kantoor

Office Dogs: Kurgo hondvriendelijk kantoor

Ook het Amerikaanse bedrijf Kurgo dat reisaccessoires maakt voor honden, betrekt honden mee in hun team. Naast plezier en gezelschap hebben de honden hier echter ook een ernstige taak uit te voeren. Zij worden namelijk ingezet als ‘proefkonijn’ om de nieuwe accessoires spelenderwijs uit te testen. Zo kan het team heel accuraat inspelen op eventuele verbeterpunten voor hun producten.

Diervriendelijk kantoor

Waar bij Mapbox de honden hun plaatsje vooral vinden aan de voeten van de kantoormedewerkers,  heeft Kurgo echt een hondvriendelijk kantoor neergezet. Honden kunnen hier vrij spelen en hebben ook voldoende gezellige plekjes om te relaxen. Als dat geen luxe is! Misschien ook wel een goed idee voor bij ons.

Hunter op kantoor bij Well Played in Gent

Hunter op kantoor bij Well Played in Gent

Onderzoek naar verlaging van stress

Het klinkt op het eerste gezicht misschien allemaal wel wat gek maar uit een onderzoek aan de Virginia Commenwealth University blijkt dat je hond meenemen naar het werk je stressgevoel wel degelijk kan verminderen.

De wetenschappers onderzochten werknemers van eenzelfde bedrijf en verdeelde hen in drie groepen: een groep die geen huisdier heeft, een groep die thuis een hond heeft en een groep die hun hond meebracht naar het werk.

Een week lang werd aan de hand van speekseltesten het stressniveau bepaald op verschillende momenten van de dag. Daarnaast werd ook het zelfwaargenomen stressniveau, het welbehagen en de betrokkenheid van de werknemers gemeten aan de hand van een vragenlijst.

Honden brengen ontspanning

‘s Ochtends was er nog geen verschil tussen de drie groepen. Gedurende de dag steeg het stressniveau van de werknemers zonder huisdier en degenen met een hond thuis. Bij de werknemers die hun hond bij zich hadden daalde het stressniveau juist.

Hoewel de fysiologische verschillen in deze studie niet significant waren, werd wel aangetoond dat de aanwezigheid van honden de stress van hun baasjes reduceerden. Volgens wetenschapper Randolph T. Barker leveren honden ook een bijdrage aan de tevredenheid en productiviteit van werknemers.

Jij en je hond op het werk

Nu ook uit wetenschappelijk onderzoek blijkt dat honden onze werkdag aangenamer maken lijkt je hond meenemen naar kantoor ons zeker het uitproberen waard. Wie weet vertoef jij dus binnenkort ook met je trouwe viervoeter op de werkvloer. Of misschien ben jij al een van de gelukkigen die de hele dag werkt met je hond aan je zijde? Laat het ons zeker weten in de reacties of neem even contact op. Wij zijn benieuwd naar jouw verhaal!

In de reeks “Office Dogs” bezoeken we enkele huisdieren die mee naar het werk gaan. De eerste gast is “Hunter” bij het bedrijf Well Played in het centrum van Gent.

Tekst: Anne-Sophie Bruylants
Foto’s: Stijn Swinnen

Post Series: Dogs@Work
×Close search
Search