Odette, dé gallery dog van Brussel

Gallery dog Odette

Sheltie Odette vond meteen na aankomst in België haar ideale werkplek: als gallery dog vergezelt ze haar baasje Laurence niet alleen in de galerij maar ook bij vernissages en atelierbezoeken. Ze is thuis tussen kunstenaars en kunstliefhebbers. Haar X-factor blijkt bovendien een aanwinst voor de galerij.

Nee, het is geen Lassie 

Vijf jaar geleden opende Laurence de kunstgalerij Dauwens & Beernaert in Brussel. Rond diezelfde tijd borrelde de liefde voor honden weer op. ‘Als kind ben ik altijd omringd geweest door honden, vaak Border Collies. 

Die zouden het alvast niet worden: ze zijn te energiek. Ik zocht een kleiner en rustiger exemplaar dat ik overal mee naartoe zou kunnen nemen. Mijn stiefvader, een dierenarts, raadde me aan om voor een raszuivere hond te gaan. Zo weet je exact welke karaktertrekken je kan verwachten. 

Via een streng eliminatieproces kwam ik uiteindelijk uit bij mijn perfecte match: de sheltie. Het feit dat shelties niet super populair zijn, vind ik fijn’, vertelt Laurence. ‘Al krijg ik bijna dagelijks te horen “Wat een schattige baby Lassy.” 

She’s a lady 

‘Odette is een echte lady. Ook al woon en werk ik in de grootsteden Antwerpen en Brussel, op straatstenen of asfalt plassen weigert ze steevast. Een plasje maken kan in haar ogen enkel op een grasveld.

Ook hondenkoekjes zijn niet aan haar besteed. Klanten vragen regelmatig of ze haar een koekje mogen geven. Als Odette dan weigert, wordt ze al eens bestempeld als een kieskeurig madammeke.

En dat is ze eigenlijk ook’, lacht Laurence. ‘Al rolt ze zich bij onze uitstappen naar een hoeve of wandelingen in de natuur overal in. Dan laat ze haar stadsmanieren even voor wat ze zijn en komt de Pipi Langkous in haar naar boven.   

Voelsprieten voor kunst

‘Dankzij mijn vorige job bij het architectenbureau van Barbara Van der Wee kwam ik op het idee om Odette mee te nemen naar de galerij’, vertelt Laurence.

‘Ik vond het samenwerken met een hond zo aangenaam dat er geen twijfel over bestond dat mijn eigen zaak een office-, of in dit geval gallery dog zou hebben. Van zodra Odette van bij de kweker Shelties of Agility Fascination in Luxemburg bij mij terecht kwam, stond ze mee in de galerij.

Op een paar plasaccidentjes na is haar puppyfase probleemloos verlopen. Ook nu kan ik haar hier zorgeloos laten spelen met een bal. Doordat ze in een galerij is opgegroeid, lijkt ze aan te voelen waar er een kunstwerk hangt of staat.’

Odette de gallery dog van Brussel

Ondertussen kennen de kunstenaars en kunstverzamelaars met wie ik werk Odette goed. Al is niet iedere kunstenaar even opgezet met een gallery dog.

Odette thuislaten is sowieso geen optie. Kleine toegevingen doe ik wel: zo vraagt de kunstenaar die momenteel exposeert om haar bench uit het zicht te plaatsen. Dat is uiteraard geen probleem. En bij klanten waar de muren en zetels net iets te wit zijn voor een harige viervoeter, laat ik haar in de wagen.

 

‘Zelfs wanneer ik haar bij de hondenkapper drop voor een vier uur durende kappersbeurt, lijk ik op een moeder die haar kind afzet aan de crèche: een snelle zoen en met een klein hartje wegwezen.’

Laurence

Odette opent deuren

‘Op vernissages herkennen de aanwezigen vaak eerst Odette, en dan pas word ik aan haar gelinkt. De omgekeerde wereld.

Dankzij haar ben ik al binnengeraakt op een veiling waarvoor ik geen ticket had. “Ah, jij bent het baasje van Odette, loop maar door”. Heel handig’, lacht Laurence. ‘Al krijg ik even vaak te horen dat mensen niet doorhebben dat ik een hond bij heb. Bij diners vleit Odette zich onder tafel en blijft ze de hele avond aan mijn voeten liggen. Een welopgevoede hond vind ik belangrijk.

De hondenschool, en het consequent opvoeden heeft gelukkig vruchten afgeworpen.’  

Odette de gallery dog van Brussel

X-factor van de galerij 

Odette is naast een goede waakhond ook sterk in sales. Haar zachte vacht en dito uitstraling trekt mensen aan. ‘Ik merk wel degelijk een verschil in het contact met bezoekers van de galerij. 

Dankzij Odette geraken we sneller aan de praat en is het ijs meteen gebroken. Zeker met andere hondenliefhebbers voel ik al snel een klik. Odettes aanwezigheid heeft er onlangs een klant toe aangezet een werk te kopen. 

Haar X-factor werkt’, lacht Laurence. 

@Odette_the_gallery_dog

Een van Odettes andere taken is het beheer van social media. ‘Of toch het poseren voor foto’s’, nuanceert Laurence.

‘Met haar ene rechtopstaande oor pakt ze goed op beeld. Nochtans heb ik in haar groeifase geprobeerd dat oor naar beneden te flappen met kauwgom. Dat heeft nooit gewerkt, achteraf gezien een geluk. Het gebeurt zeker niet elke week, maar af en toe post ik een foto van Odette bij een kunstwerk. Die combinatie blijkt goed te werken.

Volg Odette op instagram

Dogs@the gallery

In tegenstelling tot bijvoorbeeld Italië lijkt het concept van een gallery dog hier in België beperkt. Nochtans is het een ideale werkplek voor viervoeters: voldoende ruimte, altijd gezelschap, regelmatig buitenshuis op avontuur. Bovendien blijken honden kunstkopers dat extra duwtje in de rug te geven. Een oproep aan galerijhouders: zet gallery dogs ook in België op de kaart! 

‘Met haar ene rechtopstaande oor pakt ze goed op beeld. Nochtans heb ik in haar groeifase geprobeerd dat oor naar beneden te flappen met kauwgom. Dat heeft nooit gewerkt, achteraf gezien een geluk. Het gebeurt zeker niet elke week, maar af en toe post ik een foto van Odette bij een kunstwerk. Die combinatie blijkt goed te werken.