Mee op stap met de bewakingshond bij Carré Willebroek

Patrouillehonden bij K9 Detection aan Carré Willebroek

[vc_row][vc_column][vc_column_text]Zo’n 10.000 jaar geleden was er voor het eerst sprake van een relatie tussen mens en wolf. Al van in het prille begin werden wolven daarbij ingezet als waakhond. Stilaan evolueerde de wolf naar de hond die we vandaag kennen. Ook nu is waken nog steeds een belangrijke taak voor veel honden, zowel thuis als op het werk.

Op een ‘onbewoond’ eiland

Bij mijn bezoek aan ‘Ilha deserta’ in Portugal botste ik op de enige bewoner van het eiland sinds 1981, Fernando Alves. ‘s Nachts, wanneer alle bezoekers het eiland hebben verlaten, kan hij enkel beroep doen op zichzelf, en op zijn hondje Luiz. Meermaals hebben indringers zich verscholen op het eiland om dan in het donker Alves’ vissershuisje te beroven. Gelukkig kon Luiz op tijd alarm slaan en zijn baasje wekken. De Jack Russell is dus niet alleen Alves’ trouwe metgezel maar ook zijn engelbewaarder.

K9 beveiliging met honden

Ook voor Angie zijn haar twee Mechelse schepers Mikki en Luna van levensbelang. Niet alleen thuis maar ook op het werk staan ze in voor Angie’s veiligheid én voor de veiligheid van anderen.

Angie werkt voor de beveiligingsfirma K9 detection. Het bewaken van domeinen en bedrijven is hun hoofdopdracht. Angie staat zowel in de Haven van Zeebrugge als aan de discotheek Carré in Willebroek in voor het patrouilleren met haar honden ter beveiliging. Maar ook in recreatiedomeinen en op festivals zijn Angie en haar honden paraat.

Van sport naar job met honden

Angie was vroeger gepassioneerd door hondensport. Toch vond ze daarin niet helemaal haar gading. De hondensport blijkt nog steeds vooral een mannenwereld waarin je als vrouw moeilijk je weg vindt.

Maar dat honden een groot deel zouden blijven uitmaken van haar leven stond buiten kijf. De kans om dagelijks met honden te kunnen werken heeft ze dan ook met beide handen gegrepen.

De bewakingswereld is erg macho, maar ik heb mijn plaats weten te bemachtigen.
-Angie

[/vc_column_text][/vc_column][/vc_row][vc_row][vc_column][vc_column_text]

Mechelse schepers zijn één van de slimste honden

Eigenlijk kunnen honden en zeker de Mechelse Schepers veel van nature uit. Het zijn erg slimme en leergierige dieren. Zo wist men ons eerder ook al bij de Mechelse Politie te vertellen.

Het allerbelangrijkste is om hen rustig aan trucjes en commando’s aan te leren. Wil je deze trucjes erin stampen, dan lukt het niet. Veel geduld is dus de sleutel tot een goed opgeleide hond.

Ik geniet er van om stap voor stap vooruitgang te zien.
– Angie.

Opperste focus

Tijdens de werkuren staan Angie, Mikki en Luna alle drie in om situaties nauwlettend te observeren. Mikki en Luna zijn daarin absolute meesters. ‘Ze zijn tijdens de werkuren zo gefocust dat ze soms nog sneller een verdachte situatie opmerken dan ik’, vertelt Angie. Gewoon al aan hun blik kan je soms zien waar er moet gepatrouilleerd of ingegrepen worden. Mikki en Luna zijn dus prima radars waarop ik kan vertrouwen.

Wanneer we mee op stap gaan merken we dit onmiddellijk. De grote oren van de Schepers scannen continue de omgeving. Elk geluid wordt onmiddellijk opgevangen.

Ingrijpen aan de disco

Bij onenigheid tussen twee groepen, bijvoorbeeld aan de discotheek Carré, is onze voornaamste taak om de partijen uit elkaar te houden. Kalm blijven is daarbij de belangrijkste boodschap. Als we met de honden naderen lost het conflict zich vaak vanzelf op. Loopt de situatie toch uit de hand, dan wordt er meteen gerapporteerd aan de politie.

Het is dan aan hen om de situatie op te lossen. Onze honden zijn tijdens het werk altijd voorzien van een muilkorf en een tweemeter lijn, ze kunnen dus nooit zomaar weg.[/vc_column_text][/vc_column][/vc_row][vc_row full_width=”stretch_row_content”][vc_column][vc_single_image image=”3332″ alignment=”center”][/vc_column][/vc_row][vc_row][vc_column][vc_column_text]

Werk en ontspanning in balans

Niet alleen voor Angie, maar ook voor Mikki en Luna is een job in de bewakingswereld behoorlijk intensief. De onregelmatige uren, het vele patrouilleren en de constante focus maken dat de honden ook echt hun rust en ontspanning nodig hebben.

‘Als we thuis komen weten Mikki en Luna dat het tijd is om te ontspannen’, vertelt Angie. ‘We durven na een lange nacht wel eens samen op de zetel in slaap te vallen, heel gezellig.’ Maar ook in de vrije tijd is er nog ruimte om de honden spelenderwijs dingen bij te leren. Zo kunnen ze ondertussen vlot een rastertrap oplopen. Niet evident voor honden. Mikki is daarin erg voorzichtig en berekend. Luna stormt dan weer zonder veel nadenken naar boven.

Ze verschillen heel erg van elkaar, en dat maakt dat ze elkaar goed aanvullen volgens Angie.  Honden leren eigenlijk ook van elkaar, ze spiegelen elkaars gedrag.  Luna kon als eerste zwemmen en door veel naar haar te kijken, kan Mikki dat nu ook. Mikki is dan weer een expert in het geven van kusjes en heeft Luna op dat vlak de kneepjes van het vak geleerd.

‘Hen bezig zien brengt enorm veel vreugde in mijn leven’, vertelt Angie. ‘Zowel op werkvlak als privé zou ik mij twee Mechelaars voor geen geld nog willen missen.’

Hier waak ik

Niet alleen bij Alves in Portugal, maar ook aan vele huizen hier in België is het bordje ‘Hier waak ik’ nog steeds een sterk signaal.  Honden zijn wel degelijk primussen in het bewaken van een eigendom. Ze blijven het allerbeste alarmsysteem![/vc_column_text][/vc_column][/vc_row]