Kappershonden, nostalgische traditie?

Kappershond Lakita bij kapsalon First in Mechelen

[vc_row][vc_column][vc_column_text]Misschien zijn kappers wel dé pioniers van het concept “dogs at work”. Al lang voordat bedrijven stilstonden bij het toelaten van honden op het werk, was het bij kapsalons normaal dat hun viervoeter rondliep in de zaak. Ook vandaag zijn er bij de zelfstandige kapperszaken weer meer en meer honden die hun baasje vergezellen in het salon. Een oude gewoonte die opnieuw “trendy” wordt.[/vc_column_text][vc_row_inner][vc_column_inner width=”2/3″][vc_column_text]

Nostalgie

Denk ik aan een kapper dan hoort daar automatisch een hondje bij. Als driejarige peuter kwam ik terecht bij een rasechte “coiffeur” met bijhorende poedel. Naar de kapper gaan betekende naast het lange stilzitten dus ook de krullen van César mogen aaien. Een waar avontuur als kind uit een dierloos gezin. Sindsdien zijn beiden onlosmakelijk met elkaar verbonden. Jammer genoeg zijn honden in de grote kapsalonketens tegenwoordig niet zo vaak present.

Gelukkig zijn er kapperszaken die de traditie wel verderzetten, en wordt het in de hedendaagse salons stilaan een trend.[/vc_column_text][/vc_column_inner][vc_column_inner width=”1/3″][vc_column_text]


[/vc_column_text][/vc_column_inner][/vc_row_inner][/vc_column][/vc_row][vc_row][vc_column][vc_column_text]

Lakita bij kapsalon First in Mechelen

Zo is de aanwezigheid van een Maltezer bij kapsalon First in Mechelen al jarenlang een vaste waarde. Na Lady en Lasla is Lakita de derde witte pluizenbol die baasje Brigitte dagelijks vergezelt tijdens het knippen. Al vanaf haar 3 maanden staat ze mee in het salon en ontvangt ze de klanten.

De meeste klanten zijn gek op haar, en Lakita vleit zich met plezier van schoot tot schoot’, – Brigitte.

Al van bij het binnenkomen vragen verschillende klanten of ze even gepakt mag worden. Soms is er zelfs een soort van beurtrol nodig zodat iedereen die dat wil de kans krijgt om haar even te aaien. ‘Maar uiteraard zijn de mensen helemaal niet verplicht haar bij zich te nemen. Het is niet omdat het mijn hondje is dat het een heilig hondje is’, zegt Brigitte.

‘Mij stoort Lakita’s aanwezigheid helemaal niet’, vertelt vaste klant Rosa, ‘maar aangezien ik niet veel van honden ken en schrik heb om haar pijn te doen, zie ik haar het liefst gewoon rondlopen’.

Ook voor de niet zo hondenminnende klanten is Lakita dus een attractie die voor afleiding zorgt.[/vc_column_text][/vc_column][/vc_row][vc_row full_width=”stretch_row_content” full_height=”yes” parallax=”content-moving” parallax_image=”3232″ min_height=”600px” el_id=”parallaxfoto”][vc_column][/vc_column][/vc_row][vc_row][vc_column][vc_column_text]

Samen in de rouw

Hoewel een hond voor veel vreugde zorgt in het salon, heeft Brigitte na de dood van haar vorige Maltezer Lasla toch lang getwijfeld of er nog een nieuwe zou komen. Het afscheid was pijnlijk, en ook de klanten hebben het verlies van nabij meegemaakt en zelfs mee gehuild.

Dat maakt de band tussen kapster en klant hechter, maar natuurlijk hoeven klanten niet geconfronteerd te worden met verdriet. Vandaar Brigitte’s poging om het zonder hond te proberen.

‘Het is acht maanden gelukt, daarna was het verlangen weer groot en is Lakita er toch gekomen’, vertelt Brigitte. Verschillende klanten zijn dan ook intens gelukkig met nieuw leven in de brouwerij. Ook voor assistente Patricia is het een zaligheid om er opnieuw een harige collega bij te hebben.

‘De acht maanden zonder hondje voelden erg leeg, er leek iets te ontbreken in ons salon. Met Lakita erbij zijn we weer compleet’.

[/vc_column_text][vc_column_text]

Brushing? Graag!

Honden raken meteen gewend aan de geluiden die horen bij een kapsalon. Ook bij Lakita verliep de aanpassing vlot. Door al van pup af aan op de schoot van klanten te zitten heeft ze geen schrik van de haardroger en geniet ze zelfs mee van de warme lucht.

Brushing’s zijn voor haar een pretje. ‘Valt er een schaar op de grond, dan schrikt ze uiteraard wel, maar dat doen wij ook’, zegt Patricia. Enkel de deur moet in de gaten gehouden worden. ‘Maar bij het aankomen kijken de vaste klanten eerste even door de etalage om te zien of de deur veilig geopend kan worden’, vertelt Brigitte.[/vc_column_text][vc_column_text css=”.vc_custom_1498741678356{margin-top: 30px !important;margin-bottom: 30px !important;}”]Petcube Bites Pre-Order: $50 Off[/vc_column_text][vc_column_text]

Kniptechnieken voor honden

Ook al is knippen al 32 jaar Brigitte’s specialiteit, toch behoort Maltezer Lakita niet tot haar vaste cliënteel. ‘We hebben een poging ondernomen om haar haren te knippen maar dat is niet evident zonder de juiste apparatuur en technieken’.

Sindsdien gaat ze regelmatig naar een hondensalon. ‘Ieder zijn stiel’, lacht Brigitte. Dat ze er altijd tiptop bijloopt hoeft geen betoog.[/vc_column_text][vc_column_text]

Tekst: Anne-Sophie Bruylants
Foto’s: Stijn Swinnen

[/vc_column_text][/vc_column][/vc_row][vc_row][vc_column]

Dog at work gezocht
Neem jij je hond af en toe of elke dag mee naar het werk? Of ken je iemand die dat wel doet? Vul je gegevens in en we nemen spoedig contact met je op.
[/vc_column][/vc_row][vc_row][vc_column][vc_column_text]

Fotoreportage van Lakita bij kapsalon First in Mechelen

[/vc_column_text][vc_masonry_media_grid grid_id=”vc_gid:1498743480258-68f1bc2d-c24b-10″ include=”3223,3224,3225,3226,3227,3228,3229,3230,3231″][/vc_column][/vc_row]