Tentoo: honden op de werkvloer

Vaja en Fons

Tentoo staat niet alleen frisse freelancers bij met raad en daad. Het bedrijf verwelkomt ook enthousiaste viervoeters op de werkvloer. Harige collega’s Lizzy, Goofy en Fons zorgen voor een werksfeer zonder sterss. Ze zetten de boel af en toe ook graag op stelten. Ondertussen zijn ze niet meer weg te denken op kantoor.

Aandacht voor Work Life Balance

Dat bij Tentoo Payroll Services in Zaventem een huiselijke sfeer primeert boven een stijve bedrijfscultuur, staat buiten kijf. Ruime open offices, een pingpong tafel voor wat beweging tussendoor en grote zitzakken voor een snelle powernap zijn daarvan stille getuigen. Bovendien worden er ook grote inspanningen geleverd om de ‘Work Life Balance’ zo goed mogelijk in evenwicht te houden.

De aanwezigheid van honden op de werkvloer speelt daarbij een essentiële rol.

Proefdag

Kimberley, consulent bij Tentoo, had al eerder gehoord dat meer en meer bedrijven hun werknemers uitnodigen om hun hond mee te nemen naar het werk. Op een dag trok ook zij haar stoute schoenen aan en lanceerde de vraag bij het management.

Het management toonde zich meteen enthousiast en ging akkoord met een ‘proefdag’. Verliep die goed, dan kon het idee verder vorm krijgen. Na een mondelinge rondvraag bij de collega’s die allen hun akkoord gaven, werd in mei van dit jaar een dag vastgepind.

En zo geschiedde dat Duitse herder Lizzy haar entrée maakte bij Tentoo. Haar aanwezigheid op kantoor viel ruimschoots in de smaak, Lizzy mocht blijven.

Van rustige opbouw naar wekelijkse afspraak

Initieel kwam Lizzy éénmaal per maand op de werkvloer, ondertussen is ze minstens één dag per week “aan de slag” bij Tentoo. De dagen dat ze er niet is, wordt ze al snel gemist.

Kimberley inspireerde ook andere collega’s. Naast Lizzy vertoeven nu ook Goofy, een dwergteckel, en Fons, een kruising tussen een sheltie en een keeshond regelmatig op kantoor.

‘Eigenlijk is er geen echte regeling wat betreft de aanwezigheid van de honden’, vertelt Kimberley.

‘Zo kan het voorvallen dat er slechts één van de drie honden aanwezig is, en op andere momenten zijn ze met twee.’

Helemaal voltallig zijn ze zelden, en dat merken we ook aan de gezellige chaos die er heerst nu de drie speelvogels samen zijn.

Complementair team met elk eigen karakter

Net zoals in ieder team, hebben de drie honden ook elk hun eigen, unieke karakter.

Lizzy is de rustige observator die graag overzicht houdt en de kalmte op de werkvloer bewaart.

Goofy zorgt met zijn rijke ervaring in het bedrijfsleven voor ontspanning en enthousiasme tijdens het werk.

En Fons zit als jongste telg nog volop in de groei- en ontdekkingsfase.

‘In het begin panikeerde Fons wanneer hij met andere honden in contact kwam,  dankzij de andere honden op kantoor is zijn zelfvertrouwen daarin flink gegroeid.’ – Vaja (HR verantwoordelijke)

Ondertussen staat Fons sterk op eigen benen en neemt hij samen met Lizzy de rol van bedrijfsmascotte met overtuiging op.

Bedrijfsongeval tijdens interview

Goofy mag met zijn 10 lentes al behoorlijk op leeftijd zijn, toch heeft hij nog de energie van een jong veulen.

’Goofy is een echte pleziermaker.’ – Lieve (klantenbeheer).

Vanaf dat hij Fons in het oog krijgt, is er geen houden meer aan. Ze zorgen samen voor behoorlijk wat ambiance op de werkvloer. Snuffelen, springen, elkaar achterna hollen, de twee mannetjes laten graag zien wat ze waard zijn.

Ondertussen probeert de immer kalme Lizzy te bemiddelen, tevergeefs zo blijkt.

Te midden van al het enthousiasme en de onstuimigheid zijn we plots getuige van een heus bedrijfsongeval: één van Goofy’s tanden blijkt gesneuveld bij al dat plezier.

‘Misschien moeten toch een beurtrol inlassen’, lacht Lieve. ‘En papieren voor de verzekering voorzien’, grapt Vaja.

Helemaal moe na een werkdag

Niet alleen na het spelen maar ook na een rustigere ‘day at the office’, zijn de drie viervoeters behoorlijk moe.

‘Ze staan de hele dag paraat om onze stress te verlichten, bij te dragen aan de fijne werksfeer en ons ertoe aan te zetten op tijd en stond te bewegen. Een dag recuperatie is geen overbodige luxe’.

Dankzij he grote kantoor is er voor de honden meer dan voldoende beweegruimte. De gebruikelijke avondwandeling bij thuiskomst, kan dus al eens worden overgeslagen.

‘Op de dagen dat ik Fons meeneem naar het werk, hoef ik me geen zorgen te maken over op tijd thuis geraken voor het uitlaten,’ – Vaja.

Speelmomenten tijdens het werk

‘Ze brengen ons regelmatig aan het lachen’, vertelt Kimberley. ‘Laatst begonnen Lizzy en Fons midden in een ernstige vergadering over cijfers achter elkaar aan te hollen.  Dan staat de boel even helemaal op stelten en lachen we ons een breuk.

Na zo’n ontspannend intermezzo zijn onze hoofden weer helemaal fris en kunnen we verdergaan met de droge cijfers.’

Op momenten dat de honden te speels worden, zetten we ze uiteraard apart. Ze worden dan van elkaar gescheiden door een glazen wand, die algauw beneveld raakt door de natte neuzen die ertegen worden geplakt.

Volgende stap: een kattencorner?

Nu de honden een vaste waarde zijn bij Tentoo, weerklinkt er in de wandelgangen al de wens om naast honden ook andere dieren op kantoor te verwelkomen. Zo staan de kattenfans te springen voor een poes in het team.

‘Ik ben benieuwd of die combinatie wel zo’n goed idee is’, lacht Lieve.

Dat ze bij Tentoo hun liefde voor dieren niet onder stoelen of banken steken, blijkt ook uit de regelmatige Facebook posts over Lizzy, Goofy en Fons.

“Zo krijgt de buitenwereld een idee van onze bedrijfscultuur.”

Vermelding van honden in vacature

Ook in een recente vacature werd vermeld dat er honden toegelaten en aanwezig zijn op de werkvloer. ‘We merken dat dit aanspreekt en personen aantrekt die op zoek zijn naar een gezellige werksfeer’, zegt Kimberley.

‘Uiteraard kiezen we nog steeds de meest competente kandidaat, los van het feit of deze persoon al dan niet van honden houdt. Blijkt de meest competente kandidaat ook een dierenvriend, dan is dat uiteraard mooi meegenomen.’

Er is nog meer dan voldoende ruimte voor extra collega’s die hun hond graag meenemen naar het kantoor.

2 thoughts on “Tentoo: honden op de werkvloer”

Comments are closed.