Border Collie Paxy, de grootste held op school

Juf Evi en Paxy

Paxy’s socialisatietraining op school bleef niet onopgemerkt en leverde haar een fulltime contract op in het onderwijs. Ook nu de vakantie is ingegaan, zit Paxy niet stil. Als lid van de Vlaamse Reddingshonden en van de Civiele bescherming en brandweer is ze erop getraind om levens te redden!

Geuren en geluiden op school

Gefascineerd door speurhonden, begon Evi samen met haar Border Collie Paxy aan de intensieve training bij de Vlaamse Reddershonden. Een van de eerste stappen bij deze opleiding is de socialisatietraining. Tijdens deze fase worden honden blootgesteld aan verschillende geuren en geluiden.

En waar vind je meer geluiden en geuren terug als op een school? De Albrecht Rodenbachschool in Hove waar Evi godsdienstles geeft, bleek de ideale plek om te leren.

Magische momenten dankzij Paxy

De eerste weken op de school in Hove bracht Paxy vooral door in haar bench. Op die manier kon ze optimaal wennen aan wat rondom haar gebeurde. Al snel mocht ze aan het einde van het lesuur godsdienst vijf minuten vrij rondlopen.

Op die momenten gebeurde er iets magisch.

‘Ik merkte meteen dat de kinderen zich in Paxy’s aanwezigheid rustiger voelen’ – juf Evi.

Terwijl ze haar aaien luchten ze vaak onbewust hun hart, waardoor de problemen sneller naar boven komen. Daarnaast zorgt ze bij kinderen met autisme of ADHD voor extra steun en toeverlaat.

Border Collie in de klas

Paxy’s grootste verdienste is dat zij een huiselijke sfeer creëert in de klas. De inspectie reageerde eerst sceptisch. Zij stuurde achteraf haar reactie bij.

Dankzij deze huiselijke sfeer is er op sociaal en emotioneel vlak een verschil merkbaar bij de kinderen. Ook op vlak van studiehouding toe is er vooruitgang.

‘ Mogen aaien van Paxy bij afloop van de les is zonder twijfel het meest effectieve beloningssysteem.’

Van socialisatietraining naar fulltime contract

Niet alleen juf Evi constateerde de positieve veranderingen tijdens haar godsdienstlessen. Ook de andere leerkrachten en de directieleden raakten al snel overtuigd van Paxy’s kwaliteiten als begeleider. ‘

De deuren van mijn klas staan meestal open, zo heeft Paxy de bewegingsruimte om ook in andere klassen haar steentje bij te dragen’, zegt Evi.

Zelfs de directie doet af en toe beroep op Paxy om het stressniveau op drukke momenten te doen dalen.’ De voordelen van Paxy als lid van het lerarenkorps stonden als een paal boven water. Ze kreeg het voorstel om fulltime deel uit te maken van het team.

Interesse om een hond op te nemen in het lerarenkorps?

Hou rekening met deze tips:

  • Zorg dat de positieve effecten zichtbaar en voelbaar zijn voor de directie
  • Formuleer een duidelijk voorstel waarin je de voordelen motiveert
  • Leg het voorstel indien nodig voor aan de gemeenteraad
  • Licht alle betrokkenen – in de eerste plaats de kinderen en hun ouders – in, en geef hen de kans te reageren
  • Zet bij inspectie de positieve effecten in de kijker
  • Regel een verzekering

Top speurneus

Naast haar werk op school is Paxy een toegewijde speurhond. Haar zaterdagen spendeert ze aan het perfectioneren van haar speurtechnieken op training.

‘Dankzij mijn ervaren Golden Retriever Laika, leert Paxy de kneepjes van het vak. Gezien haar ras en haar leeftijd is Paxy een stuk sneller dan Laika. Maar Laika leert haar om wat meer tijd te nemen voor het speuren en nauwkeuriger te werk te gaan.

Ondertussen werden mijn beide honden al ingezet voor een speuractie in Nederland. Ze moesten daarbij op zoek naar een dame die al maanden werd vermist. Hoewel de honden de geur konden traceren, werd haar lichaam helaas niet teruggevonden.

School-, speur- én modellenwerk!

Zelfs de combinatie van school-en speurwerk blijkt niet voldoende om Paxy’s honger naar actie te stillen. In de weekends en vakanties gaat Paxy af en toe aan de slag als model.

Ze is lid van het castingbureau “Animal Starmaker” en werd al ingezet voor fotoshoots en televisiewerk. ‘We trainen daarvoor dagelijks verschillende trucjes’, zegt Evi.

‘Paxy kan zelfs skateboarden!’

Multitasker en -talent aan het werk

Het is ons meteen duidelijk dat Paxy een echte multitasker en een multitalent is! Haar capaciteiten worden dankzij Evi’s toewijding ten volle tot ontwikkeling gebracht. En dat levert prachtige resultaten op.

Zo zie je maar dat viervoeters niet alleen inzetbaar zijn voor één job maar zelfs op verschillende domeinen kunnen schitteren![

 

Tekst: Anne-Sophie Bruylants
Foto’s: Stijn Swinnen – PetPhoto