De Tuinopknapper Neerpelt: Tess

Tuinaanleg in Neerpelt

Wanneer Arno 6 jaar geleden zijn eigen bedrijf De TuinOpKnapper Neerpelt startte, veranderde het dagelijkse leven ook voor Border Collie Tess. Ze is nu van ’s ochtends tot ’s avonds mee op pad en kan naar hartenlust tuinen ontdekken. Een droomjob voor een eersteklas snuffelaar!

Tess’ snuffeltalent

Border Collies zijn een geliefd ras bij de familie Van Otterdijk. ‘Het zijn zeker niet de makkelijkste honden; zijn stressgevoelig en soms sluw, maar ongelofelijk intelligent.  Wanneer je Tess iets aanleert is ze er onmiddellijk mee weg.

Dat snelle leervermogen kan ook een keerzijde hebben, ze durft ook schalks gedrag op te pikken. Als baasjes moeten we dus alert zijn’, lacht Arno. ‘Ondanks het feit dat ze snel leert, was ze geen fan van de hondenschool. Ze klapte daar helemaal dicht. 

Om haar terug open te laten bloeien zochten we een activiteit waarbij zij de controle kon houden: speuren. Dat bleek een schot in de roos. Ondertussen zijn we 13 jaar verder en is Tess nooit meer gestopt met snuffelen.

 

Schapendrijvers-genen

Met een baasje als tuinaannemer kan Tess dat snuffeltalent elke dan inzetten. ‘Overal waar we komen maakt Tess steevast een snuffelronde. Daarmee is ze een hele tijd zoet. 

Eens ze klaar is, keert ze terug naar de camionette om daar te gaan dutten. Snuffelen blijkt een behoorlijk intensieve bezigheid’, vertelt Arno.

Ik krijg vaak te horen:

“U ken ik niet, maar uw hond herken ik wel, die zat te snuffelen in onze tuin.”

Naast het snuffelen ondersteunt Tess me ook bij het werk. Met haar schapendrijvers-genen lokt ze de koeien in een hoek zodat ik het gras kan maaien. 

Tot ze recent ontdekte dat de koeien bij het grasmaaien sowieso in de hoek gaan staan. Toen vond ze er niets meer aan.

Tess zet haar charmes in

Klanten reageren over het algemeen goed wanneer ik uitleg dat Tess erbij zal zijn’, vertelt Arno. ‘Ik heb ook klanten gehad die aangaven dat ze liever geen hond in de tuin wouden. Tot ze Tess gezien hadden. Dan waren ze ineens verkocht.

Van één klant kreeg ik te horen dat hij het niet professioneel vond om een hond mee te nemen naar het werk. Daar schrok ik van, maar voor mij was het belangrijker Tess mee te kunnen brengen dan die klant te behouden. 

De samenwerking is dus stopgezet. De meeste klanten blijken gelukkig heel diervriendelijk. Tess is dan ook een echte charmeur en laat zich graag strelen. 

Met haar charmes slaagt ze er bovendien vaak ik iets lekkers los te krijgen.

 

Dogs@work in de buitenlucht

Met haar 13 jaar is Tess zeker geen jonge puppy meer, en toch draait ze nog actief mee. Als rechterhand van een tuinaannemer kan ze de hele dag door bewegen op eigen tempo, en doet ze wat ze graag doet: snuffelen. 

Heb jij ook een beroep in de buitenlucht? Dat zou wel eens dé droomjob kunnen zijn voor je viervoeter!

Tuinopknapper Neerpelt